Suriname - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Anouk Bluemink - WaarBenJij.nu Suriname - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Anouk Bluemink - WaarBenJij.nu

Suriname

Door: Anouk

Blijf op de hoogte en volg Anouk

30 December 2017 | Suriname, Paramaribo

Ik ben inmiddels weer op Aruba, na 11 dagen Suriname.

Ik ben 19 december al vroeg naar het vliegveld gegaan. Ik had namelijk geen rechtstreekse vlucht, dus moest een aantal uur wachten op Curaçao.

Ik kwam 's avonds om 19 uur aan in Suriname. Daar begon het niet zo goed. Ik had geen dollars en euro's mee, omdat ze daar betalen met de Surinaamse dollar. Dus kon ik geen toeristenkaart kopen. Ik moest mijn paspoort inleveren. Die kon ik de volgende dag mocht ik gem in Paramaribo ophalen als ik 30 dollar kon betalen. Dus de volgende dag ben ik naar Paramaribo gegaan. Het duurde bijna 2 uur voordat we daar waren, omdat er veel files waren. We zijn trouwens de man van mijn guesthouse en ik. Na veel overheidsgebouwen te hebben gezocht, bleek mijn paspoort nog in Zanderij op het vliegveld te liggen. Dus konden we weer terug naar het guesthouse. Vandaaruit ben ik weer naar het vliegveld gegaan. Inmiddels waren we 6 uur verder en had ik mijn paspoort terug. Ik ben toen met een lokaalbusje naar Paramibo gegaan. Daar raakte ik met een jongen aan de praat, die daar leraar was. Wij zijn 's avonds wat gaan eten in Paramaribo. Hij heeft me ook verschillende plekken laten zien. De volgende dag ging ik met een boottour naar verschillende plantages. Ik heb daar veel gezien. Er staan nog veel plantagehuizen. En er waren daar heel heel heel veel muggen. We hebben tijdens de tour gebakken banaan met pindasaus, bananenchips en nasi met kip gehad. S avonds heb ik met dezelfde jongen als de avond ervoor wst gegeten. We hebben toen casave friet gehad. De volgende dag ben ik naar berg en dal geweest. Ik heb gekajakt over de Suriname rivier tegen de stroming in. Dat was behoorlijk zwaar. Daarna ben ik nog met een zipline over de Suriname rivier gegaan. S avonds heb ik heerlijke roti gegeten. De dag erna ben ik naar de Brownsberg geweest. We zijn vanuit daar naar een waterval gelopen. Dat was soms ook behoorlijk klimmen en glijden,want het had veel geregend. Tijdens het lopen hebben we apen gezien. Zondag begon hrt echte avontuur. Zondagmorgen ben ik vertrokken naar het binnenland van Suriname. Eerst een tocht van 3 uur in de bus. En daarna stapten ee over in een korjaalboot. We moesten nog 3 a 4 uur varen. In de boot bleef het jammer genoeg niet droog. Het heeft meer dan een uur geregend. Ondanks de regencape kwam ik doorweekt op het eiland aan. Er waren nog wat mensen waardoor er slaapplaatsen in de hutjes tekort waren. Ik heb daarom de eerste nacht in een hangmat met klamboe geslapen. Gelukkig hing er een klamboe boven. Want er woonden ook wat vogelspinnen onder het dak. Eerste kerstdag zijn we naar een ander eiland gegaan, daar zouden we de ananasberg beklimmen. Dat ging niet door omdat omdat 1 van de bewoners dst niet wilde hebben, omdat het een feestdag was. De mensen in het binnenland mogen tijdens deze dagen niet het land op. Dus dat eas wel te begrijpen. De andere bewoners vonden het onzin, dus er ontstond een kleine ruzie. We zijn toen maar snel naar een ander dorp gegaan. Daar werd ons veel verteld over de cultuur van de bevolking die daar woonden. Daarna zijn we naar een dammetje gegaan. Vandaaruit zijn we met banden achter de boot gegaan. Het ging niet zo heel snel, maar was wel mega gaaf.

'S avonds hebben we een driegamgenmenu gehad omdat het kerst was. Daarna hebben we nog gezellig bij het kampvuur gezeten. De volgende dag zijn we naar een grotere dam geweest, daar was een stroomversnelling. We zijn met banden van de stroomversnelling gegaan. Dat was echt gaaf, door de rotsen wist je niet wat er precies gebeurde. Daarna zijn we vanuit het midden met zwemvesten de stroomversnelling ingesprongen. Dat was behoorlijk spannend want je blijft een tijdje onder water. Een van onze gidsen heeft daar ook een piranha gevangen. Gelukkig vertelde hij het pas na de tijd, anders was ik het water niet meer ingeweest. Ik had namelijk bij de eerste sprong mijn teen iets opengehaald aan een rots en in Suriname staan veel borden dat je met wondjes het water niet in mag. Die avond hadden we weer een driegangenmenu ivm kerst. S avonds hebben we nog veel kaartspellen gespeeld en bij het kampvuur gezeten en gedronken. Het bier in Suriname is echt goedkoop. Ik denk zo'n 5x goedkoper dan op Aruba.
De volgende dag vertrokken we weer naar Paramaribo. Dus dat betekende meer dan 3 uur op een houtenboot zitten. En meer dan 3 uur in een busje. Toen ik in Paramaribo aankwam was ik ook behoorlijk moe en ben ik gelijk naar mijn slaapplek gegaan. De volgende dag heb ik fort Zeelandia, de kathedraal, het onafhankelijkheidsplein, de waterkant en de centrale markt bezocht. En toen zat de dag er al weer op. De volgende dag werd ik om half 5 's morgens al door de taxi opgehaald om richting het vliegveld te gaan. Aangezien het vliegveld zo'n 1.5 uur rijden van Paramaribo afligt. In het vliegtuig was ik dan ook behoorlijk moe. Ik mocht blijkbaar niet slapen, want toen ik bijna sliep reden met de frisdrankkar tegen mijn voeten. Kwart over 11 was ik alweer op Aruba. Ik heb op het vliegveld maar gelijk tickets gekocht voor mijn volgende vakantie. In april ga ik met mijn zusje en een vriendin van haar 6 dagen naar Curaçao. Eenmaal aangekomen bij mijn huisne ben ik maar gelijk begonnen met wassen. Jammer genoeg moest het net gaan regenen toen mijn was bijna droog was. Nadat mijn was 3x gewassen was. 1x in de machine en 2x aan de waslijn kon ik vandaag heerlijk alles opruimen. Bleh!! Ik moest nog wat boodschappen doen, dat moest blijkbaar heel Aruba want ik heb 40 minuten in de rij gestaam voor de kassa.

• 31 December 2017 - 14:17

Jannine:

Hai Anouk, Wat een lekker uitgebreid verhaal weer! Je hebt het nodige gezien en meegemaakt. Wat zal jij straks weer moeten wennen in Nederland, maar dat heb je er zeker voor over. Zo is het een hele andere kerst dan hier geweest.
    Heel veel plezier nog en een fijne jaarwisseling! Een heel gezellig, gezond en gelukkig 2018!!